העולם הפיננסי החדש, הוא עולם שבו אזרחי העולם צריכים להתרגל למציאות שבה הם אחראים לגורלם, האתגרים שיעמדו מולנו הם עצומים.
עבור לקוחות רבים רק המחשבה של הערכות לפרישה יכולה ליצור תחושות של דאגה ומתח. השקט הנפשי היחיד שיכול להרגיע תחושות אלה הוא תכנון. תכנון עושה קצת סדר בעולם של בלבול ואי וודאות.
המקצוע תכנון פיננסי תופס תאוצה ברחבי העולם וכובש נתח שוק במהירות מכיוון שבעולם הפיננסי החדש הברכה של לחיות חיים ארוכים מגיעה עם אתגר עצום, כי לחיות חיים ארוכים ללא כבוד עצמי זה כבר לא ברכה. אזרחים רבים בעולם מודאגים – האם הנכסים שצברו יספיקו? האם הם חייבים לפעול אחרת? האם נדרשת מהם חשיבה שונה לגמרי מאשר בעבר, בעיה שאף דור לפנינו לא היה צריך להתמודד איתה.
אנו רואים ברחבי העולם מדינות, חברות וארגוני עובדים שמפריטים את הפרישה, המשמעות היא שזוהי בעיה שהם, עם כל המשאבים של מדינות לא מצליחים לפתור ואומרים לאזרחים שלהם, קחו אתם את הכסף ותדאגו לעצמכם. לאחרונה רק שנים בודדות לאחר מכן, המציאות של השוק מתחילה לחלחל אל הציבור. הציבור מתחיל לשאול האם כמה מאות אלפי שקלים או אפילו מיליונים, (שיכולים להספיק לרכוש נכס, אוטו או בית) יכולים להספיק לרכישת ביטחון למשפחה ל20, 30 או אפילו 40 שנים של חיים ללא פרנסה אחרי פרישה? כולנו מדמיינים לעצמנו עתיד עם ביטחון וכבוד, חיים אחרי עשרות שנים של עבודה כמובילי המשפחה, כמפרנסים וכמחנכים. אנו בטוחים שמגיע לנו לבלות את יתרת החיים שלנו בכבוד.
אך היום אנו חייבים להבין, זה יהיה תלוי רק בנו.
ב1876 ביסמרק ייסד את הערכים של החברה הסוציאלית, חברה שבה אנו דואגים אחד לשני, חברה שבה אנו עובדים במהלך כ40 שנים ולאחר מכן החברה דואגת לנו להמשכיות באותה רמת חיים לשארית ימינו. עלינו היה רק להיות חלק מהחברה התרומת, העובדת. אך ב1873 תוחלת החיים היתה 43. פחות מ70% מהאוכלוסייה הגיע לגיל פרישה ואלו שזכו להגיע לגיל המיוחל בממוצע חיו עוד 5-7 שנים.
המציאות של היום שונה לחלוטין. האתגר של החברה הכלכלית הוא עצום, לא רק שאנו חייבים לדאוג לעצמו לחיים ארוכים יותר מאשר אי פעם בהיסטוריה המתועדת אנו צריכים גם לקיים את ההבטחה לדור הקודם ולדאוג להם לפרישה של כבוד. חבל ההצלה של המדינה לקרנות הפנסיה שעלו לאזרחים (בינתיים) כ 80 מיליארד ₪ משולם באמצעות מיסים שלנו ושל ילדנו שלהם אתגר לא פשוט גם ללא מטלות אילו.
אריכות ימים היא הישג, תמיד איחלנו אחד לשני חיים ארוכים, אך הישג זה משנה את כל תנאי המשחק ודורש מאיתנו חשיבה מחדש על החיים, על הצריכה שלנו ועל החיסכון שלנו.
תכנון פיננסי הוא השלב הראשון בתהליך של לקיחת הגורל של יחידים בידי עצמם.
החיים הכלכליים שלנו מחולקים לתקופות, תקופת הצבירה – תקופה שבה אנו חייבים להתחיל לצבור נכסים שיהוו עוגן לביטחון העתידי שלנו, תקופת המעבר – תקופה שבה כבר צברנו נכסים, הפרישה נראית כבר מעבר לאופק ואנו צריכים לוודא שהנכסים יצמחו ולפחות לא ירדו לטמיון ויספיקו לנו לחיים ארוכים של כבוד ונחת, ותקופת המשיכה – תקופה שבה אנו מושכים מתוך הקרן את הפרנסה שאנו זקוקים כדי לחיות.
המעבר של כספי הפרישה לשוק הפרטי (יש היום כטריליון ₪ כספי צבירה בחיסכון ארוך טווח במדינת ישראל) זוהי הזדמנות בלתי רגילה למנהלים ויועצים בתחום הפיננסי אך יחד עם הזדמנות ענקית זו מגיעה גם אחריות ענקית. מנהלים בעולם הפיננסי זוכים למשכורות מהגדולות שהיו אי פעם במשק, עליהם לדאוג לארגוני הענק שצריכים לנהל את הכספים האלו שהגיעו אליהם כמו צונמי. היום הוא הזמן למנהלים אלה לא רק לדאוג לארגונים שלהם, אלא גם לתת את הדעת לאלו שנתנו להם את ההזדמנות, האזרחים שצריכים להשתמש בכספים אלה כדי לפרוש בכבוד.
תכנון פיננסי הוליסטי באמצעות מתכנן פיננסי שעובר תהליך לימוד הסמכה ופיקוח, הוא השלב הראשון בתהליך האבולוציוני של התעשייה. תפקיד המתכנן הוא קודם כל לשבת עם הלקוח ולהביט על כל הנכסים שלו ולתת לו חוו"ד האם היעדים הכלכליים של המשפחה מציאותיים ובאיזה תנאים.
לצאת לטיול ללא מפה זה לא רעיון מוצלח, לפרוש ללא תוכנית כלכלית זה לא סביר.
אודי קינן – תכנון ובקרה פיננסית | צומת הסילו, קיבוץ יגור | מיקוד 3006500
טל' 04-9848300 | נייד 054-5618506 | פקס 04-9848300 | udi@udikeinan.co.il
אודי קינן – תכנון ובקרה פיננסית
צומת הסילו, קיבוץ יגור | מיקוד 3006500
טל' 04-9848300 | נייד 054-5618506
פקס 04-9848300 | udi@udikeinan.co.il